Jaargang 15, no. 1, februari 2023

Nieuwsbrief Zuid-Beveland 2023-01

Zuid-Beveland
Nieuwsbrief van de afdeling Zuid-Beveland

Van de voorzitter

Beste leden, 

Op onze ledenvergadering van 28 november vorig jaar heeft Sarmad Alanbary ons verteld over zijn werk in Het Huis van Vrede in Goes, waar men de vrede van Christus onder de mensen brengt met een Arabische en Perzische achtergrond. Ook heeft hij een tipje van de sluier opgelicht en ons verteld wat het is om een vluchteling te zijn. Hij liet ons een stad zien, verwoest door het geweld waarvoor hij gevlucht is. Ik moest hier weer aan denken toen ik de indrukwekkende beelden zag uit Turkije en Syrië.

Als we alles wat er in de wereld gebeurd goed tot ons door laten dringen, komt het besef dat een goed functionerende overheid, die in goede en kwade dagen ons vertegenwoordigen, leiden en voor ons zorgen, als vertegenwoordiger van God een groot iets is. Paulus schrijft hierover in de Romeinenbrief om ook ons hier op attent te maken, wat blijkbaar toen in zijn dagen ook al nodig was.

Er is soms veel kritiek op onze overheid, soms terecht en soms onterecht, maar we mogen ervanuit gaan, dat allen werken vanuit de intentie het beste voor te hebben met ons land. De soms snoeiharde reacties en bedreigingen naar politici en bestuurders toe zijn daarom ook te veroordelen.

Een onderdeel van onze christelijke opdracht, binnen en buiten de politiek, is het uitdragen van verdraagzaamheid, liefde en respect naar alle mensen in onze omgeving. Zo mogen we een voorbeeld zijn voor onze omgeving door dit in woord en daad te laten blijken, hoe oneens we het ook soms kunnen zijn met elkaar over een bepaald standpunt of visie.

Door deze levenshouding uit te stralen als persoon, binnen de gemeente politiek, de provincie en landelijk kunnen we als christenen het verschil maken. Eigenlijk beter gezegd: we kunnen laten zien en getuigen door Wie wij anders zijn, ons anders gedragen. Door Jezus Christus als ons dagelijkse voorbeeld gedraag je jezelf als Hem en ga je hét verschil maken. Het verschil waarmaken tussen 'hard' en 'hart'. 

Daarom ook de oproep te gaan stemmen op 15 maart a.s. op onze provinciale vertegenwoordigers met een hart dat zich hard maakt voor een samenleving die op Hem mag lijken.

Tijdens de laatste ledenvergadering hebben we afscheid genomen van Catherine van Ginkel die een respectabel aantal jaren onze penningmeester was. We mochten Gertjan Slump verwelkomen als de opvolger van Catherine. Catherine, ook vanaf deze plaats bedankt voor je inzet, en een welkom aan Gertjan.

Namens het bestuur,

Aren Bezuijen, voorzitter.  

Met een vriendelijke groet,
Aren Bezuijen
T: 06-13566008

Borsele - Gerard Verkuil

In de afgelopen tijd hadden we in de raad van Borsele een heel bijzonder punt op de agenda: de herbenoeming van de burgemeester. Zes jaar geleden nam burgemeester Dijksterhuis het stokje over van burgemeester Gelok. Het is mooi om te zien hoe hij in zijn eerste termijn als burgervader, heeft ontwikkeld tot een burgemeester die zowel voor burgers, ambtenaren als raadsleden een stabiele factor is. Op een heel prettige manier heeft hij zich geprofileerd als het gezicht van Borsele. Het is dan ook mooi om te kunnen melden dat de gemeenteraad heeft besloten om hem voor te dragen voor een nieuwe periode van zes jaar. Het echte besluit hierover wordt genomen door de Koning, maar doorgaans wijkt hij niet zo snel af van een door de raad voorgenomen besluit. Dat betekent dus dat, ook de komende jaren een burgemeester van ChristenUnie huize de raadshamer zal hanteren. In principe merken raadsleden hier niets van, maar het is toch leuk om te melden! 

Een ander item waarover het goed is om hier iets te schrijven, is het proces rondom het eventueel plaatsen van een nieuwe kerncentrale. Het spreekt voor zich, dat dit een thema is dat de tongen losmaakt en het is ook goed dat dit zo is. Als gemeenteraad willen we ruimte bieden om hierover in gesprek te gaan en de burgemeester en wethouder hebben al een aantal gesprekken met inwoners gevoerd. Heb jij hierover een mening die je zou willen delen met de fractie? Van harte welkom! 

Met vriendelijke groet,

Hartelijke groet,
Gerard Verkuil, raadslid Borsele
T: 06-18322857

Goes - Ben Ham

Momenteel ben ik bijna een jaar actief als nieuwkomer in de raad, na overigens al sinds begin 2020 volop te hebben meegedraaid met de SGP-ChristenUnie fractie in de gemeente Goes. Buiten het voorstellen in de verkiezingskrant van de fractie voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, wil ik mij zelf, voor degenen die mij nog niet kennen, toch ook aan u als leden van de afdeling Zuid-Beveland kort voorstellen.

Ik ben 48 jaar en al weer 25 jaar gelukkig getrouwd met Thea en samen hebben we drie kinderen gekregen. Een dochter van 23 en twee jongens van 21 die inmiddels op zichzelf wonen. Wij wonen vanaf 2020 in Goes en zijn in verband met mijn werk als Hoofd Brandweer Zeeland verhuisd. Inmiddels ben ik, na ruim vier jaar werkzaam te zijn geweest bij de Veiligheidsregio Zeeland, werkzaam bij de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant als verantwoordelijke voor het gebied Hart van Brabant.

Sociaal Domein
In de raad heb ik de portefeuille Sociaal Domein. Een domein waarbinnen veel gebeurt en vaak grote impact heeft op veel mensen. Mensen die er allemaal toe doen. Vanuit Bijbelse principes probeer ik mijn bijdrage in de raad te leveren om met oprechte aandacht voor mensen goede weloverwogen stappen te zetten in dit domein, omdat iedereen waardevol is.

Op meerdere momenten heb ik het afgelopen jaar deze bijdrage kunnen leveren in discussies en verklaringen die gegeven kunnen worden in de raad en bijvoorbeeld ook in de Begrotingsraad van afgelopen november.    

Daarin heb ik in mijn betoog aangegeven wat wij als SGP-ChristenUnie voor het Sociaal Domein belangrijk vinden en dan met name wie wij (ook als gemeente) voor onze naaste kunnen zijn.

Mensen hebben een eigenstandige verantwoordelijkheid waarbij ze waar nodig geholpen kunnen worden door mensen om hen heen. Maar we moeten ook oog hebben voor de mensen die dit óf zelf niet kunnen óf geen of onvoldoende netwerk hebben. Daar komt de gemeente in beeld die zorgt voor voorzieningen en geschikte ondersteuning. En niet alleen op het moment waarop het leed al is geschied, maar al eerder. Vroegtijdig problemen voorkomen en als dat niet lukt, het op zijn minst tijdig signaleren, kan er namelijk voor zorgen dat mensen dichtbij, goed en op maat geholpen kunnen worden. Wat we verder als SGP-ChristenUnie voortdurend naar voren blijven brengen is, dat we niet alleen nu maar ook de komende jaren ervoor moeten zorgen, dat iedereen mee moet kunnen blijven doen in de Goese samenleving. Dit betekent ook zorgvuldig omgaan met de financiële middelen die er zijn.

Sociaal met échte aandacht voor mensen, preventief waar mogelijk en haalbaar en betaalbaar zijn terugkerende thema’s die wij naar voren brengen en zorgvuldig proberen af te wegen.

Voor vragen, altijd welkom!   

Ben Ham, raadslid Goes
T: +31683525788

Kapelle - Ria Rijksen

In november 2022 heeft de raad van Kapelle de begroting vastgesteld voor 2023. Als ChristenUnie hebben we ons ingezet om voorstellen voor duurzaamheid, veiligheid en jongeren aan te scherpen. En dat is, samen met andere fracties gelukt.

Er is besloten dat er een kinderraad komt en een generatie toets (wat betekent ons besluit nu voor onze kinderen).

Al langer pleit de ChristenUnie om de Vroonlandseweg als een fietsstraat in te richten met het oog op de brede school en het sportcentrum. Een motie hiervoor is aangenomen. Er gaat werk van gemaakt worden.

De stemming voor voldoende middelen voor verduurzaming van het dorpshuis in Schore staakte. Dit komt later weer terug op de agenda. Ook het dorpshuis De Vroone in Kapelle staat op de lijst om te verduurzamen.

Vorige nieuwsbrief meldden we de komst van onze nieuwe burgemeester. Inmiddels is er ook een nieuwe kinderburgemeester, Lukas de Visser. Hij speechte tijdens de nieuwjaarsreceptie met enthousiasme en zonder briefje!

Met een hartelijke groet,

Ria Rijksen

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de afdeling van de ChristenUnie Zuid-Beveland.

Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij: secretaris@zuid-beveland.christenunie.nl

Redactie: Ria Rijksen