Nieuwsbrief Maart 2024

Zuid-Beveland
Nieuwsbrief van de afdeling Zuid-Beveland Jaargang 16, no. 1, maart 2024

Van de voorzitter

Beste leden en vrienden van de ChristenUnie.

Terugkijkend op de afgelopen tijd is er veel gebeurd wat ons stilzet bij psalm 103, waar gesproken wordt over God de Heer die geneest van kwalen en levens redt, maar ook over het leven dat is als het gras, dat kortstondig is. We werden stil van het overlijden van Erik Breedveld. Enkele dagen later hoorden we van het overlijden van Leen Vermeulen, de vorige voorzitter van het Zuid-Bevelandse ChristenUnie bestuur. Ook vanaf hier een condoleance naar de beide families en we wensen hun Gods troost en zegen toe. We mogen als bestuur de draad weer oppakken. Gertjan is hersteld van zijn rugklachten en Ria lukt het weer een paar secretariële taken op zich te nemen.  Dingen om dankbaar voor te zijn.

Binnen het bestuur en de fracties gaan we alweer voorzichtig nadenken over de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2026, hetgeen weer een drukke periode gaat worden.

Maar eerst hebben we nog de Europese verkiezingen op 6 juni aanstaande. Laat uw stem niet verloren gaan en stem ChristenUnie, Anja Hage.

Ik wil ook via deze manier oproepen om nuchter en waakzaam te blijven, en niet mee te gaan met de gelegenheidspartijen, die doorgaans van alles beloven, maar weinig waarmaken. Kies niet vanuit het individuele belang, maar laat je leiden door onze Goddelijke oproep en plicht om te zorgen voor de schepping, onze naasten en de onderdrukten. Helaas zien we dit individualisme ook in onze kerken en christelijke politiek ontstaan. Zaken waar onze “eigen” principes geen weg mee weten, maken ook dat de polarisatie gekozen wordt door “weg” te gaan.

De laatste dagen van deze maand denken we aan Diegene die in deze wereld Zijn leven gaf, toen het klonk: “weg met Hem”. We weten dat Hij ook weer terugkwam, maar om vrede te laten prediken en te brengen. Hij bracht ons de vrede, die ons eigen verstand te boven gaat. Dan willen we Jezus toch ook in ons politieke bestuur blijven betrekken en kiezen we niet voor een “aardse betere gelegenheids” partij?       

We hebben nog steeds de vacature van secretaris binnen het bestuur. Heb je (nog) niet al te veel affiniteit met politiek, maar vind je het belangrijk de christelijke stem via de ChristenUnie binnen onze gemeentes te laten horen, dan kun je ook meehelpen door deze bestuurlijke taak op je te nemen.

Ik wens u namens het bestuur gezegende paasdagen toe.

Aren Bezuijen, Voorzitter.
M 0613566008

 

Maurits Born: Goes heeft een nieuwe burgemeester.

Het zal geen verrassing zijn dat de financiële situatie van de lokale gemeente(n) onder druk staat.

Zoals het er nu uitziet zijn de jaren 2026 en 2027 voor iedereen heel uitdagend, we steven af op een flink tekort.

De oorzaak hiervan ligt vooral in de bezuinigingen op de uitkering van het gemeentefonds.

De Tweede Kamer heeft een paar jaar geleden besloten om 3 mrd te gaan besparen op dit fonds.

En dat gaat nu op ons af komen.

Het betekend voor ons dat we de begroting nauwelijks meer sluitend kunnen krijgen zonder forse ingrepen te doen.

En dat willen we liever niet.

Om die reden heeft onze fractie afgelopen november, namens de gehele gemeenteraad, een brandbrief gestuurd naar de leden van de nieuwe Tweede Kamer.

We hopen daarmee enige bereidheid te krijgen in de nieuwe Tweede Kamer, om deze eerdere bezuiniging terug draaien.

Natuurlijk gaan we als raad ook zelf aan de slag om de begroting op orde te krijgen.

Er worden momenteel plannen en scenario’s gemaakt, waarmee we de tekorten kunnen oplossen. Wat dit voor consequenties zal hebben, is op dit moment nog niet bekend.

Mocht u creatieve ideeën hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groeten,

Maurits Born

Groet Maurits !
06-12248668 of Email maurits.born@gmail.com

 

Lees verder

Borsele door Gerard Verkuil

In de vorige nieuwsbrief vertelde ik u over de discussie die we als raad met elkaar zijn aangegaan over het voorzieningenaanbod in de gemeente. Vanuit de historie is er een breed scala aan voorzieningen gerealiseerd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld dorpshuizen, scholen, sportvelden, buurthuizen en dergelijke. Op het moment van ingebruikname, voorzagen ze ook echt in een behoefte. Nu we jaren verder zijn in de tijd, merken we dat dit niet altijd meer het geval is. Enkele gebouwen zijn verouderd en hebben een flinke duurzaamheidsinjectie nodig, anderen worden nog maar mondjesmaat gebruikt en een aantal zijn eigenlijk helemaal overbodig geworden. Onze fractie vindt het van belang dat we nu vooruitkijken en het voorzieningenbestand toekomstbestendig gaan maken. Een mooi concreet voorbeeld daarvan is het terugbrengen van het aantal scholen naar tussen de 8 en 10. Van iedere denominatie zouden er dan, verspreid door de gemeente, twee scholen kunnen zijn. Op die manier maken we de scholen robuuster en kunnen we ongeveer de helft van de schoolgebouwen sluiten. Zo zou het ook kunnen met de sportaccommodaties. We zien dat veel sportclubs het moeilijk hebben om het hoofd zelfstandig boven water te houden en er zijn al een aantal fusies geweest. Wat ons betreft is dat een ontwikkeling die onomkeerbaar is, waarvoor fris beleid nodig is. Het spreekt daarbij voor zich dat we wel op iedere dorpskern een ontmoetingsplaats willen behouden. Ideeën, tips en meedenken zijn van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

G.G.T. Verkuil

Fractievoorzitter SGP-ChristenUnie Borsele

06 18 32 28 57 

Kapelle In Memoriam Erik Breedveld

Erik Breedveld woonde in 2016 een paar fractievergaderingen bij tijdens de cursus “Welkom in de Raad”.  Er was een wederzijdse ‘klik’ en Erik besloot zijn gevoel te volgen en zich als fractie-ondersteuner aan te melden. Het was wel even wennen; Erik was uniek in het resoluut uiten van zijn mening, zeker daar waar het kwetsbare mensen betrof of juist harde stenen gebouwen.

Hij ontpopte zich als de secretaris van de fractie, hij hield de uitnodigingen van de verschillende overleggen in de gaten en vertaalde deze in een gezamenlijke agenda.

Hij wist binnen zijn netwerk ook de juiste mens bij de juiste klus te vinden en hij trad op als verbinder. Erik was zelf ook enorm bereidwillig om mensen te helpen en ging doelgericht te werk.

Leuk feitje: Als er binnen de fractie eens geen overeenstemming was over een onderwerp en we besloten hadden daar als fractie niets over op te merken in de gemeenteraad dan benaderde Erik gewoon andere fracties die er wel iets over wilden zeggen.

Van maart 2018 tot maart 2023 was Erik beëdigd steunfractielid.

Ook tijdens zijn ziekte, die grillig verliep, bleef Erik, zover als mogelijk was, zijn taken vervullen.

Tijdens de afscheidsdienst maakte de pastor van Schore, die Erik tijdens zijn ziekte verschillende keren heeft bezocht, een vergelijking met Petrus, die wegzonk in het water toen Jezus hem opriep om uit de boot te stappen: “zoals Jezus Petrus vastgreep, zo heeft God Erik vastgepakt.”

Erik riep ons tijdens zijn ziekte altijd op om voor hem te blijven bidden; we hebben hem biddend los moeten laten.

Namens de fractie van ChristenUnie Kapelle,

Met vriendelijke groet,
Pierre Kruizinga
06-40095976

Lees verder

 

 

Lees verder

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de afdeling van de ChristenUnie Zuid-Beveland.
Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij:
Ria Rijksen (bestuurslid)
ria.rijksen@solconmail.nl
www. zuid-beveland.christenunie.nl

Lees verder